Työnilon puolella!

31.01.2023

Työnilo on kannatellut minua työurallani varsin monessa kohtaa. Niin kauan kuin olen kokenut työssäni olevan ilon puolella, ovat asiat olleet kohdillaan. Työnilon hiipuessa olen tiennyt, että on jonkin muutoksen aika, joko jotain lisää, pois, muokaten tai omaa asennetta tai elämää muutoin urilleen laittaen. Työnilon kokemus on toiminut itselleni eräänlaisena työhyvinvoinnin mittarina, ratkaisevaa on kuitenkin aina ollut se, olenko pysähtynyt havainnoimaan tunnetta riittävän ajoissa ja miten siihen olen reagoinut. Minulle tyypillisin työnilon koetin on ollut flow-tilaan tai työnimuun juuttuminen, mikä on varsin helppoa silloin kun nauttii työstään. Yhtäkkiä oletkin tilanteessa, jolloin vaadit itseltäsi niin paljon, että mikään ei riitä. Lopulta itselle iloa ja merkitystä tuova työ tai työtehtävä alkaakin syödä työhyvinvointia ja työniloa, koska se vie myös aikaa työhyvinvoinnille tärkeältä palautumiselta. Minulle tärkeää on siis tunnistaa hyvissä ajoin milloin liikun työnilon suhteen reunalla.  

Yhtä mieltä usein ollaan siitä, että työnilo on toivottu tunne työnarjessa.  

Kun puhun työnilosta, puhun kaikesta muusta kuin super-hyper-upeasta työelämäkokemuksesta, joka vaatii kaikki palaset kohdalleen. Työnilo on minulle lopulta aika arkisia asioita - töihin on mukava mennä, saan työssä onnistumisia, voin käyttää osaamistani laajasti, vapautta vaikuttaa, voin oppia uutta, työnimua, jaettua naurua ja ymmärrystä työkavereiden kanssa, hyväksyntää, arvostusta, työn merkityksellisyyttä jne. Arkisia asioita, isoja ja pieniä, mutta harvemmin itsestään selviä asioita. Työnilo koostuu minulle itseasiassa varsin monesta työhyvinvointia tukevasta asiasta - voiko työniloa ollakaan ilman työhyvinvointia tai päinvastoin? Ainakin ne toinen toistaan tukevat. Työnilo saattaa tarkoittaa sinulle erilaisia asioita kuin minulle. Yhtä mieltä usein ollaan siitä, että työnilo on toivottu tunne työnarjessa. 

Työssä ei aina olla ilon puolella ja sekin on ihan ok.

Työssä ei aina olla ilon puolella ja sekin on ihan ok. Saatamme kohdistaa työniloon joskus epärealistisia odotuksia. Ehkä armollisin ajatus on, että kokee iloa työstään mieluummin selvästi useammin kuin harvemmin. En itse usko täydellisen työelämän olemassaoloon, mutta uskon riittävän hyvään työelämään. Työelämä on kuitenkin elämää ja elämässä eteen tulee yhtä sun toista, vastoinkäymisiäkin. Työelämässä ne hetket, jolloin kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaan tai edessä on muutoin epämieluisia hommia ovat useimmiten ohikiitäviä.  Suurella osalla taitaa olla työssään sellaisia asioita, joista mielellään luopuisi, mutta ne hyväksyy, koska ne ovat vain osa kokonaisuutta ja työstään löytää enemmän iloa tuottavia asioita. Tärkeää on muistaa ammentaa niistä hyvistä hetkistä ja selviytymisistä, joita on työssään ja elämässään kohdannut.  Kaikkeen työuralla kohtaamaamme emme pysty vaikuttamaan, mutta keskittymällä asioihin, joihin voimme vaikuttaa, hyväksymme myös oman rajallisuutemme ja näin hieman tiputamme, tässä ajassa niin helposti kertyvää, taakkaa harteiltamme pois. Lopulta kaikki elämän osa-alueet vaikuttavat hyvinvointiimme, ja näiden merkityksen omaan hyvinvointiin on jokaisen itse hyvä tiedostaa.

Merkityksellistä olisikin tunnistaa miten työniloon itse voi vaikuttaa ja miten sitä voisi ylläpitää. 

Oli kunkin triggeri mikä tahansa työniloon tai sen hiipumiseen - tärkeää on muistaa, että kaikkea ei tarvitse kokea kantapään kautta. Työnohjauksessa voidaan pysähtyä tutkailemaan sinulle työssä iloa tuottavia asioita, miten ylläpitää, vahvistaa ja kehittää sinulle työniloa tuottavia asioita tai miten kohdata tai ylittää työnilon hiipuminen. Työnilo on joskus niin itsestään selvä, että sen merkityksen tai miten se edes syntyy ja milloin sitä kokee, ymmärtää vasta sen menettäessään. Kun työnilo hiipuu, pitkään jatkuessaan sen usein ensimmäisenä huomaa omasta motivaatiostaan - ei huvita, ei jaksa innostua ja lopulta ei edes välitä. Merkityksellistä olisikin tunnistaa miten työniloon itse voi vaikuttaa ja miten sitä voisi ylläpitää. 


Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan 1. osa syntyi luontevasti teemasta, joka kannattelee meitä monia työelämässä. Työnilon merkitys on minulle olennainen osa hyvää työelämää - ehkä se on sitä myös sinulle.

Hyvän työelämän puolesta,

Katri Lehto, yrittäjä, Työniloa Oy