Rakenna luottamusta!

22.01.2024

Työyhteisön onnistuminen perustuu moniin tekijöihin ja monen asian pitää olla kohdallaan, mutta menestyvän työyhteisön reseptiin kuuluu ehdottomasti luottamus. Luottamus itsessään luo myönteistä ilmapiiriä, joka vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin ja motivaatioon – luottamus osoittaa, että juuri minun osaamistani arvostetaan. Kun työyhteisössä vallitsee keskinäinen luottamus ja sen myötä saa kokemuksen arvostuksesta, annetaan samalla myös paras mahdollinen alusta yhteistyölle ja yhdessä tekemiselle. Tällöin mahdollistetaan niinkin yksinkertainen asia kuin tahto auttaa myös muita onnistumaan työssään, koska pystytään näkemään yhteinen tavoite aidosti yhteisenä.

Luottamus saa aikaan myönteisen lumipalloefektin hyville asioille! 

Luottamuksen voidaan siis sanoa luovan perustan työyhteisön sisäiselle ja ulkoiselle yhteistyölle – se mahdollistaa niin yksilön kuin tiimien ja verkostojen onnistumista. Kun työyhteisössä vallitsee luottamuksen ilmapiiri, työntekijät luottavat paitsi toisiinsa myös itseensä ja tämä luottamus synnyttää rehellisyyttä – avointa ilmapiiriä, jossa ihmiset uskaltavat jakaa ajatuksiaan, pyytää apua ja antaa palautetta ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Kun ihmiset tuntevat voivansa ilmaista itseään vapaasti myös tiedonkulku paranee, ihmiset tulevat kuulluksi ja erilaisia näkökulmia arvostetaan. Väistämättä myös virheet vähenevät luottamuksen ilmapiirissä, koska myös virheitä voidaan käsitellä yhdessä ja niistä oppia. Luottamus on se, joka rohkaisee työntekijöitä kokeilemaan ja epäonnistumaan pelkäämättä seuraamuksia ja näin luodaan uusia innovaatioita. Luottamus saa aikaan myönteisen lumipalloefektin hyville asioille!

Ei ole helppo luottaa, jos työelämän kolahdukset ovat luottamusta horjuttaneet. 

Luottamus ei kuitenkaan synny itsestään ja jokaisella työyhteisön jäsenellä on rooli luottamuksen rakentamisessa. Tässä on omat haasteensa, koska luottamuksen syntyyn vaikuttavat myös aina aikaisemmat työelämäkokemukset. Ei ole helppo luottaa, jos työelämän kolahdukset ovat luottamusta horjuttaneet. Lähtökohtaisesti me kaikki haluamme, että meihin luotetaan ja, että voimme luottaa ympärillämme oleviin ihmisiin. Usein valitsemme luottamuksen kaikista kolhuista huolimatta ja tällöin se ehkä vaatii hieman enemmän rohkeutta ja usein myös aikaa kerätä sitä rohkeutta, nähdä niitä luottamuksen tekoja ympärillä, jotka rohkaisevat luottamaan.

Luottamusta rakentavat teot ruokkivat lopulta paitsi luottamusta myös yhteisöllisyyttä. 

Koko työyhteisö luo yhdessä luottamuksen ilmapiirin. Johdolla on kuitenkin keskeinen rooli työyhteisön luottamuksen rakentamisessa ja ylläpitämisessä - avoimuus, rehellisyys ja kyky kuunnella luovat pohjan luottamuksen rakentamiselle ja usein johdon on osoitettava olevansa luottamuksen arvoisia yhä uudelleen ja uudelleen, jotta myös työntekijät uskaltavat luottaa. Luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen vaatii työtä, joka näkyy erityisesti teoissa – palautekulttuuri (miten annan ja otan vastaan palautetta), yhteiset tavoitteet, osallistaminen, rakentava vuorovaikutus ovat keinoja vahvistaa luottamusta, kuten myös esimerkiksi onnistumisten juhlistaminen ja epäonnistumisten jakaminen ja niistä yhdessä oppiminen. Luottamusta rakentavat teot ruokkivat lopulta paitsi luottamusta myös yhteisöllisyyttä. 

Luottamus on ehkä se työyhteisön näkymättömin voimavara, joka kuitenkin puuttuessaan on mitä näkyvin. Rakentamalla luottamusta luomme edellytyksiä menestyä ja jotain ainutlaatuista, jonka vuoksi haluamme tavoitella yhteistä menestystä.

Luottamusta työelämään rakentaen,

Katri Lehto, Hyvän työelämän rakentaja

Työniloa Oy perustaja, yrittäjä

******************************************************************************************************************************************************** 

Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan 4. osa syntyi työelämän kehittämisessä tarvittavasta luottamuksesta. Työniloa Oy auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä kehittämään/rakentamaan työssä onnistumista ja menestymistä tukevaa kulttuuria.