Ristiriidat työyhteisössä, selvittämisen arvoisia

30.09.2024

Ristiriita – ehkä jo sanana herättää tunteita ja ajatuksia. Saati sen oikeasti kohdatessa. Millaisia ristiriitakokemuksia työelämä on tuonut eteen ja miten ne on käsitelty? Onko niitä käsitelty mitenkään? Miten olisit toivonut, että niitä käsitellään? Onko luontaisempaa mennä suoraan ristiriidan ydintä kohti vai olisiko helpompaa yrittää vältellä koko tilannetta ja asiaa? Tai mitä jos muut selvittäisivät ristiriidat, eikä tarvisikaan itse osallistua?

Millaisia ristiriitakokemuksia työelämä on tuonut eteen ja miten ne on käsitelty?

Mistä se kertoo, jos työyhteisössä on ristiriitoja? Kertooko se siitä, että ristiriitoja väistämättä syntyy, kun ollaan ja tehdään, vai kertooko se totaalisesta epäonnistumisesta? Kertooko se siitä, että ristiriidat on uskallettu nostaa esille ja sanoittaa ääneen? Onko ristiriidat jotain aivan kamalaa, jotain, mitä olisi kuitenkin helpompi piilotella viimeiseen asti? Jos vaan antaisi olla, ehkä se katoaisi. Jos oikein kovasti toivoisi. Ristiriidasta saattaa tulla mieleen monenlaista, pohjautuen niin omiin kokemuksiin mahdollisista sekä onnistuneista että puolitiehen jääneistä selvittelyistä. Ja varsinkin niistä, joita ei ole käsitelty koskaan mitenkään. Mutta ei, ei ristiriidat katoa sillä, että niistä ei puhuta. Pikemminkin jäävät mieleen nousten myöhemmin esiin entistä suurempina. Niinpä, mitä jos ne olisikin käsitelty kun tilanne oli akuutti?

Käsitellyt ja ratkaistut ristiriidat, niistähän oppii, kasvaa ja kehittyy. Luottamus vahvistuu ja kyllähän ristiriitaisten asioiden selvittely ja käsittely avoimesti, rakentavasti ja onnistuneesti sitoo yhteen ja kantaa tulevaan entistä vahvemmin.

Voisikohan ristiriidoista olla kuitenkin myös jotain hyötyä? Käsitellyt ja ratkaistut ristiriidat, niistähän oppii, kasvaa ja kehittyy. Luottamus vahvistuu ja kyllähän ristiriitaisten asioiden selvittely ja käsittely avoimesti, rakentavasti ja onnistuneesti sitoo yhteen ja kantaa tulevaan entistä vahvemmin. Kun sovitusta pidetään kiinni ja on saanut tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Kun on saanut kuulla myös toisten näkökannat. Mietitty yhdessä ratkaisua ja sitä, miten tästä eteenpäin. Toisaalta taas seuraukset sille, jos ristiriitoja ei selvitetä voi olla todella suuret. Se, että ristiriidat yritetään jättää huomiomatta, ei vie tilannetta eteenpäin. Hetken helppous ei ratkaise pidemmällä tähtäimellä.

Kerrannaisvaikutusten lisääntyessä niin nopeasti, että pysyykö laskuissa mukana. Ristiriidoilla on tapana vaikuttaa laajasti ja leviten.

Ristiriitojen onnistuneella käsittelyllä on valtava vaikutus hyvinvointiin, työyhteisön toimivuuteen, työilmapiiriin ja työyhteisön jäsenten työmotivaatioon – kaikki nämä äärettömän tärkeitä niin yksilöiden, koko työyhteisön kuin myös työnantajan kannalta. Toisaalta taas, jos näihin laajoihin kokonaisuuksiin ei onnistuta positiivisesti vaikuttamaan, on silläkin omat seuraksensa. Seuraukset, joilla on sekä mitattavissa olevaa että mittaamatonta arvoa. Työilmapiirin heikentyessä, epäluottamuksen lisääntyessä, kenties kyräilyn kasvaessa, yhteistyön heikentyessä, tukemisen puuttuessa, sitoutumattomuudessa. Mitäs sitten, jos yhteiset tavoitteet aiheuttaakin ihan sama - asennetta. Ratkaisemattomat ristiriidat pyörivät mielessä yölläkin eikä saa nukuttua. Vaihdetaan työpaikkaa, saatetaan hakeutua ja siirtyä töihin kilpailijalle. Poissaolot ja sairauslomat saattavat lisääntyä. Listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkälle. Kerrannaisvaikutusten lisääntyessä niin nopeasti, että pysyykö laskuissa mukana. Ristiriidoilla on tapana vaikuttaa laajasti ja leviten. Jos ei tiedetä eikä puhuta, kasvaa suoraan myös huhujen määrä ja paisuminen voi tulla suorastaan yllättäviin mittasuhteisiin. Siksikin on tärkeää puuttua ja selvittää.

Entä jos minkäänlaisia ristiriitoja ei koskaan ole? Kertooko se siitä, että ei ole riittävän turvallinen ilmapiiri ristiriitojen esiin tuomiselle? Ristiriidat, jotka kytevät ilman että ne tuodaan esille, aiheuttaa paljon enemmän haittaa kuin ristiriidat, jotka ovat tiedossa ja tiedostettu. Eikä vain tiedossa ja tiedostettu, vaan myös selvitetty. Ristiriidat eivät ole mitään sellaista, joita pitäisi vältellä. Ei toki tahallaankaan aiheuttaa, mutta väistämättä ristiriitoja vastaan tulee, ja tärkeintä se, miten niihin suhtaudutaan ja se, että ne selvitetään. Ei se, että niitä vältellään ja peitellään.

On tilanteita, joissa ulkopuolinen tuki on tarpeen, että ristiriidat saadaan ratkaistua ja tilannetta vietyä eteenpäin.

Mutta entä, jos ristiriitoja ei pystytä ratkaisemaan työyhteisön sisällä? Pitäisikö niistä vaieta siksi, että jos ratkaisu ei omin konstein löydykään? Ei. Ristiriidat saattavat paisua suuriksi tai hallitsemattomiksi. Kun ristiriitoja on, on tärkeää niiden tunnistaminen ja tunnustaminen ja varsinkin se, että ne käsitellään dialogisesti ja selvitetään. Helppoahan ristiriitojen käsittely ja ratkaisu ei aina ole. Ei kai paisuneita ja käsittelemättömiä ristiriitoja muuten olisikaan. Niihin voi liittyä niin valtavasti seikkoja, joihin ei vain oma työaika riitä eikä ole välttämättä luontevaa alkaa ristiriitoja ratkaisemaan. On tilanteita, joissa ulkopuolinen tuki on tarpeen, että ristiriidat saadaan ratkaistua ja tilannetta vietyä eteenpäin.

Koska ristiriidat ovat ratkaisun arvoisia.

Työniloa Oy:n palvelutarjontaa on vahvistettu työyhteisösovittelulla. Mikäli työyhteisössäsi on meneillään tilanne, jonka käsittelyyn kaivataan tukea, olethan yhteydessä niin keskustellaan ja käydään läpi tilannetta, mahdollisuuksia ja prosessia. Koska ristiriidat ovat ratkaisun arvoisia.

Jonna Heinonen, hyvän työelämän rakentaja

Työniloa Oy yrittäjä

********************************************************************************************************************************************************

Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan 10. osa pohtii ristiriitoja työyhteisössä ja ristiriitojen vaikutusta. Työniloa Oy auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä kehittämään/kehittymään valmennuksen, fasilitoinnin, työnohjauksen ja työyhteisösovittelun keinoin.