Rohkeus työyhteisössä

22.04.2024

Jo lukion oppitunneilta on jäänyt mieleen, että kreikkalainen filosofi Aristoteles piti rohkeutta hyveenä. Rohkeus, mitä se sinulle tarkoittaa? Riittävää rohkeutta, uskallusta ihan mihin vain tai itsensä ylittämistä? Rohkeutta pitää kiinni omista arvoistaan. Tavoitella unelmia. Ottaa puheeksi. Nostaa asioita esille. Uskaltaa kokeilla uutta. Epäonnistua. Onnistua. Iloita saavutuksista. Rohkeus voi merkitä niin monenlaista ja meistä jokainen voi ajatella sen tavallaan. Se, mikä toiselle on ja vaatii rohkeutta, ei välttämättä tarkoita toiselle samaa.

Rohkeus työyhteisössä onkin hyvin merkittävä asia; se on yksi työyhteisöä kannattelevista, kehittävistä ja eteenpäin vievistä voimista. 

Kun ajatellaan rohkeutta työyhteisön kannalta ja sitä, mitä rohkeus työyhteisössä voi tarkoittaa, voidaan puhua sosiaalisesta rohkeudesta; teoista, jotka hyödyttävät työkavereita tai koko työpaikkaa. Tämä voi näkyä esimerkiksi nostamalla esiin asioita, puolustamalla työkaveria, omien huomioiden ja havaintojen kertomista. Asioita ja tekoja, jotka ovat suoraan yhteydessä myös työhyvinvointiin. Eikä vain omaan työhyvinvointiin vaan koko työyhteisön. Rohkeus työyhteisössä onkin hyvin merkittävä asia; se on yksi työyhteisöä kannattelevista, kehittävistä ja eteenpäin vievistä voimista. Ihan jokaisella työyhteisön jäsenellä on merkittävä vaikutus kaikkeen tähän luottamuksen liittyessä tähän vahvasti. Tämän vuoksi onkin toisinaan hyvä pysähtyä sen äärelle, miten juuri minä voin omilla sanoillani ja teoillani vaikuttaa koko työyhteisön rohkeuteen.

Sillä, nostetaanko niin esille tulleet asiat kuin konfliktit esille rohkeasti ja hyvää työelämää rakentaen – sillä todellakin on suuri merkitys. 

Työyhteisössä merkitystä on myös sillä, miten esihenkilöiden rohkeus näyttäytyy. Se, että esihenkilöt pystyvät tarvittaessa puolustamaan tiimejänsä, ovat rohkeasti tiimiensä takana ja tukena sekä toisaalta myös esihenkilöiden tapa suhtautua konflikteihin ja niiden ratkomiseen, heijastelevat suoraan koko työyhteisöön. Sillä, nostetaanko niin esille tulleet asiat kuin konfliktit esille rohkeasti ja hyvää työelämää rakentaen – sillä todellakin on suuri merkitys.

Valinta on sekin, jos jättää valitsematta – niin myös rohkeuden. 

Työyhteisössä vallitseva psykologinen turvallisuus on myös omiaan lisäämään rohkeutta työyhteisössä. Sanotaan, että se, mihin huomio kiinnittyy, kasvaa. Myös rohkeutta on mahdollista vahvistaa työyhteisössä. Ja miten? Työyhteisön yhteisillä pelisäännöillä, avoimella, keskustelevalla ja toisia huomioivalla työkulttuurilla, työyhteisön yhteisellä tekemisellä ja hyväntahtoisuuden vaalimisella. Ajalla ja arvostamisella – siinä muutamia lähtökohtia, kun valitaan myös rohkeutta rakentaa ja vahvistaa työyhteisössä. Valinta on sekin, jos jättää valitsematta – niin myös rohkeuden.

Mikä sinulle on ollut sellainen hetki, jolloin rohkeus sai sinut tekemään jotain sellaista, mihin rohkeutta vaadittiin? Milloin viimeksi tunsit olevasi rohkea?


Rohkeutta työelämään,

Jonna Heinonen, Hyvän työelämän rakentaja

Työniloa Oy yrittäjä

********************************************************************************************************************************************************

Ajatuksia työelämästä, blogi -sarjan 7. osa syntyi työelämässä tarvittavasta rohkeudesta. Työniloa Oy auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä kehittämään/rakentamaan työssä onnistumista ja menestymistä tukevaa kulttuuria.