Tunteet työyhteisössä

Tunteet työyhteisössä
Tunteet on merkittävä osa työyhteisön jäsenten vuorovaikutusta ja koko työympäristöä. Tunteet, sekä tapa ja keinot käsitellä ja näyttää niitä, vaikuttavat niin koko työyhteisön hyvinvointiin kuin organisaation ilmapiiriin ja tuottavuuteen. Sananmukaisesti, tässäkin ollaan suuren kokonaisuuden äärellä. Helppoa? Ei taatusti. Tärkeää? Ehdottomasti. Aiheena vaatii rohkeutta käsitellä? Kyllä.
Työ ja tunteet - jos on huono päivä, saako sen näyttää? Pitäisikö peitellä; esittää, että kaikki on hyvin? Pitäisikö saada kaataa kaikki työkavereille?
Tunteet – kuuluuko ne työpaikalle? Kyllä ne kuuluvat. Mutta niin kuuluu myös se, että tunteet tuodaan esille työympäristöön kuuluvalla tavalla ja toiset huomioiden. Tunteiden näyttämisen salliminen työyhteisössä tukee hyvinvointia, kunhan muistetaan tässäkin huomioida se, miten se toisiin vaikuttaa. Tunteet heijastelee koko työyhteisöön. On hyvä muistaa, että vastuu työyhteisön hyvinvoinnista on jokaisella työyhteisön jäsenellä. Tätäkin voi ajatella siltä kannalta, että miltä minusta tuntuisi olla minun työkaverini?
Oletko miettinyt omaa tapaasi ilmaista tunteita työpaikalla? Miettinyt, mitä juuri sinä tuot mukanasi, kun saavut paikalle? Jos samaa kysyttäisiin työkavereiltasi, mahtaisivatko he vastata samalla tavalla?
Miten sinun työyhteisössäsi käsitellään tunteita ja mahdollistetaan tunteiden näyttäminen? Puhutaanko tunteista, vai onko ne jotain, mistä puhumista vältellään? Työyhteisöissä saattaa haastaa se, että samaan aikaan, samoissa hetkissä ja tilanteissa työyhteisössä näyttäytyy niin monenlaisia tunteita. Toiset saattavat olla onnensa kukkuloilla, toiset ihan ok, osa jäätävän pettymyksen vallassa. Miten huomioida kaikki, ja tehdä se vielä niin, että kaikki tuntevat olonsa kuulluksi ja kohdatuksi? Siinäpä yksi johtamisenkin kannalta mielenkiintoinen pohdittava.
Miten huomioida kaikki, ja tehdä se vielä niin, että kaikki tuntevat olonsa kuulluksi ja kohdatuksi, kannatelluksi ja eteenpäin tuetuksi?
Ehkä juuri sillä on suuri merkitys, miten tunteita sanoittaa ja millä tavalla ne konkreettisesti näyttää. Arvokasta on osata tunnistaa ja sanoittaa tunteet. Jotain, jos toivoisi, niin työyhteisöihin tunteista yhdessä puhumista; pelisääntöjä ja yhteisiä käytäntöjä tunteiden käsittelyyn ja näyttämiseen. Ja, myös konkreettisia keinoja tunteiden käsittelyyn – siten, ettei se kuormita muuta työyhteisöä. Kuitenkin niin, että käsittely mahdollistetaan ja siihen rohkaistaan.
Rohkeutta on esihenkilöillä pystyä kohtamaan henkilöstön tunteet. Kertonee paljon hyvää työyhteisöstä, luottamuksesta ja johtamisesta, jos esihenkilölle uskalletaan näyttää ja sanoittaa tunteet. Melkein aina voi tietysti esittää, että kaikki on hyvin – mutta kannattaako se? Yhtä lailla on tärkeää, että esihenkilöillä tunteiden mahdollisena vastaanottajana on mahdollisuuksia ja keinoja käsitellä tunteiden tuomaa.
Työnohjaus on yksi erinomainen keino päästä työstämään työelämän tunteita. Kaikkea kun ei voi eikä kannata kaataa työkavereille, ja voi hyvinkin olla tarpeen saada oikea aika ja paikka ilmaista tunteita vapaasti, luottamuksella ja puolueettomasti.
Ja, kun tunteista puhutaan; mahdollistanko, vahvistanko ja ehkä jopa tarkoituksella korostanko innostuksen, onnistumisten, toiveikkuuden ja hyvän olon tunteita? Niin omia kuin toisten.
Se, mihin kiinnität huomiosi, kasvaa.
Jonna Heinonen Työniloa Oy yrittäjä
********************************************************************************************************************************************************
Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan 13. osa käsittelee tunteita työelämässä. Työniloa Oy auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä kehittämään/kehittymään valmennuksen, fasilitoinnin ja työnohjauksen keinoin.