
Työelämän muutoksessa mukana!
Mitä sinä näet, kun katsot omaa työelämää viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin, eteenpäin tai tarkastelet tätä hetkeä? Kenties kokemuksesi työelämästä on muuttunut hyvässä tai pahassa ja samalla omat odotuksesi tulevaisuudelle. Oma kokemuksemme vaikuttaa väistämättä näkemykseemme tämän päivän tai tulevaisuuden työelämästä. Työarjen todellisuus vaikkapa ystävän kertomana voi tuntua omaan kokemukseen peilaten vieraalta – kokemus arjesta, omassa "työelämäkuplassa", voi olla hyvinkin erilaista saman toimialan tai jopa saman organisaation sisällä. Yhtä lailla niin puhe uuvuttavasta työarjesta kuin tasapainoisesta, hyvinvointia tuottavasta työarjesta on totta ja läsnä tämän päivän työelämässä.
Yksi tärkeistä työelämän taidoista onkin tänä päivänä muutoskyvykkyys, niin yksilö- kuin työyhteisötasolla, eli valmiutemme rakentaa muutosta, kohdata ja sopeutua muutokseen.
Työyhteisöt ovat jatkuvassa muutoksessa. Työelämää tarkastellessa erityisesti hyvinvointia tukevan työkulttuurin merkitystä nostetaan yhä enemmän työpaikoilla niin pito- kuin vetovoimatekijänä. Työkulttuurilla on myös muutoksissa merkitystä, se heijastelee siihen, miten muutoksia ylipäätään viedään eteenpäin. Käsityksemme työarjen todellisuudesta usein punnitaan pienissä ja suurissa muutoksissa – työkulttuuriltaan psykologisesti turvallinen työyhteisö antaa muutoksen tuomien tunteiden käsittelylle tilaa, sallii muutokseen liittyvien tunteiden kirjon ja ylipäätään tukee tunnetyöskentelyssä. Muutosälykäs kulttuuri taas huomioi mm. muutokseen sitoutumisen merkityksen muutoksen onnistumisessa. Yksi tärkeistä työelämän taidoista onkin tänä päivänä niin yksilö- kuin työyhteisötasolla muutoskyvykkyys - valmiutemme rakentaa muutosta, kohdata ja toisaalta sopeutua muutokseen. Ja tässä on hyvä muistaa, kun puhutaan taidosta, puhutaan jostain, jossa voimme myös kehittyä. On varsin inhimillistä, että muutokset, jotka tulevat annettuna, vaativat sekä tunne- että toiminnan tasolla työskentelyä enemmän kuin muutokset, joita on itse rakentamassa. Ja toisaalta me ihmiset vain ylipäätään suhtaudumme eritavoin muutoksiin.
Tärkeäksi muutosvoimaksi nouseekin dialogi muutoksen ympärillä.
Työyhteisöjen ja ryhmien työnohjauksessa tulee usein näkyville ihmisten eritahtisuus ja erilaiset tarpeet muutosprosesseissa. Moniääniset kokemukset työn arjesta sekä puhe työelämän tulevaisuudesta ja siihen liittyvistä mahdollisuuksista avartaa näkökulmia. Jokaisen on kuitenkin käytävä oma muutosprosessinsa läpi - tunnistettava omat vahvuutensa, osaamisensa ja kehittämiskohteensa suhteessa muutokseen. Ohjattu reflektointi muutosprosessissa, työnohjauksen luottamuksellisessa tilassa, auttaa tunnistamaan ja kehittämään muutostaitoja. Kun yhden suuri muutos on toisen pieni, oleellista muutoksen haltuunotossa on mahdollisuus vuorovaikutukseen, vertaistukeen ja osallisuuden kokemukseen. Tärkeäksi muutosvoimaksi nouseekin dialogi muutoksen ympärillä. Yhteinen ymmärrys tästä hetkestä, yhteinen ymmärrys muutoksesta tai muutostarpeista, erilaiset arjen todellisuudet ja muutokseen liittyvät tunteet hyväksyen, luodaan pohjaa, jonka päälle tulevaisuutta on hyvä rakentaa.
Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan2. osa syntyi työnarjessa
aina läsnä olevasta muutoksesta. Autan työnohjauksessa yksilöitä, ryhmiä ja
työyhteisöjä jäsentämään meneillään olevia ja tulevia muutoksia sekä kehittämään
muutosvalmiuksiaan.
Hyvän työelämän puolesta,
Katri Lehto, yrittäjä, Työniloa Oy