Työelämässä kaikilla vahvuuksilla!

27.05.2024

Kun julkinen keskustelu työelämän ympärillä vilkastuu, niin työntekijät kuin työnantajatkin tarkastelevat saavutuksiaan entistä tarkemmin. Mitä lähempänä keskustelu on omaa arkea, sitä kriittisemmin sitä arvioidaan. Kesä on monille luontainen hetki pysähtyä arvioimaan kulunutta vuotta – onnistumisia ja oppimisen paikkoja – ja pohtia, onko suunta edelleen oikea vai olisiko aika muutokselle ja mitä sen muutoksen soisi tuovan mukanaan.

Mitä jos olettamusten ja yleistysten sijaan keskittyisimme vuorovaikutukseen ja vahvuuksien löytämiseen ja loisimme ympäristön, jossa jokainen voi loistaa? 

Työelämässä on usein vaikea tunnistaa ja tunnustaa vahvuuksia ja kehittämisen paikkoja sekä yksilö- että työyhteisötasolla tarkasteltuna. Usein koko potentiaali jää hyödyntämättä negatiivisesti vaikuttavien olettamusten ja yleistysten takia, joita tehdään ilman vuorovaikutusta toistemme kanssa. Mitä jos olettamusten ja yleistysten sijaan keskittyisimme vuorovaikutukseen ja vahvuuksien löytämiseen ja loisimme ympäristön, jossa jokainen voi loistaa?

Kannustava ja tukeva työympäristö, jossa arvostetaan työntekijöiden panosta ja hyvinvointia, luo pohjan koko työyhteisön suorituskyvylle. Kun työntekijän vahvuudet ovat käytössä ja näkyvissä, on todennäköisempää, että hän saa tunnustusta ja arvostusta työstään, mikä vahvistaa motivaatiota ja sitoutumista työhön ja organisaatioon. Yhtä kaikki palautekulttuuriltaan rikas työyhteisö auttaa kehittämään taitoja ja korjaamaan puutteita. Tunnustus ja kiitoksen antaminen hyvästä työstä jälleen lisäävät motivaatiota ja sitoutumista. Ja samalla tehtävät, jotka vastaavat työntekijän vahvuuksia, antavat mahdollisuuden loistaa ja kokea onnistumisia, joka taas kasvattaa itseluottamusta ja rohkaisee ottamaan uusia haasteita vastaan. Kun työntekijä kokee kehittyvänsä ja oppivansa uutta, hän pysyy myös motivoituneena ja innostuneena työstään.

Hyvä johtaja tunnistaa työntekijöidensä vahvuudet, motivoi, tukee ja luo mahdollisuuksia kehittymiselle - kaikille tasapuolisesti.

Jokaisella meistä on ainutlaatuisia taitoja ja kykyjä. Näiden tunnistaminen ja niiden pohjalta tehtävien ja vastuualueiden määrittäminen lisäävät motivaatiota ja parantavat suoritusta. Kun työntekijä saa käyttää vahvuuksiaan työssään, hän kokee työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi. Vahvuuksiensa hyödyntäminen lisää todennäköisyyttä kokea työnimua, joissa työ sujuu vaivattomasti ja aika kuluu huomaamatta. Nämä kokemukset ovat erittäin motivoivia ja tukevat myös työntekijän hyvinvointia.

Johtamisella voidaan vaikuttaa niin hyvässä kuin pahassa. Hyvä johtaja tunnistaa työntekijöidensä vahvuudet, motivoi, tukee ja luo mahdollisuuksia kehittymiselle - valinta on lopulta yksilön kuinka hanakasti erilaisiin mahdollisuuksiin tarttuu ja millaiset ovat kunkin omat tavoitteet. Kun ihmiset voivat keskittyä siihen, missä he ovat parhaita, heidän työnsä on tuottavampaa ja tehokkaampaa. Kun työntekijä tietää, mitä häneltä odotetaan ja mitkä ovat työn tavoitteet, hän voi suunnata energiansa ja taitonsa oikeaan suuntaan. Tämä luo positiivisen kierteen, jossa onnistumiset ja saavutukset ruokkivat motivaatiota edelleen.

Yhtä kaikki monen tekijän yhdistelmällä, unohtamatta työn ja vapaa-ajan tasapainon tukemista, autetaan työntekijöitä pysymään myös motivoituneina ja energisinäkin. Näin myös huomaamatta mahdollistetaan niin yksilö- kuin työyhteisötasolla vahvuuksien kirjo töissä eli se koko potentiaali käytössä. Kun työyhteisö tukee ja kannustaa jäseniään loistamaan, positiiviset kerrannaisvaikutukset ovat taatut niin yksilölle kuin koko työyhteisölle - työelämästä innostuu, vahvuuksiaan käyttää ja löytää myös niitä uusia vahvuuksia.


Katri Lehto, Hyvän työelämän rakentaja

Työniloa Oy perustaja, yrittäjä

********************************************************************************************************************************************************

Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan 8. osa syntyi yksilöjen ja työyhteisöjen potentiaalista. Työniloa Oy auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä kehittämään/kehittymään valmennuksen, fasilitoinnin ja työnohjauksen keinoin.