
Vuorovaikutuksella on merkitystä!
Vuorovaikutuksella on merkitystä!
Työyhteisön vuorovaikutus on keskeinen tekijä siinä, kuinka hyvin tiimit toimivat ja kuinka tyytyväisiä työntekijät ovat työpaikallaan. Toimiva ja avoin vuorovaikutus rakentaa luottamusta, parantaa työhyvinvointia, jotka väistämättä lisäävät työn sujuvuutta. Kun vuorovaikutus ei toimi niin vaikutus on luonnollisesti päinvastainen. Vuorovaikutustaidot eivät ole vain puhumista ja kuuntelemista, vaan niihin kuuluu myös kyky viestiä kunnioittavasti sekä tahto huomioida ja ymmärtää muiden näkökulmat. Jos vuorovaikutus jää pintapuoliseksi tai jos sen laatu heikkenee, se johtaa nopeasti väärinymmärryksiin, konfliktitilanteisiin ja jopa työtyytyväisyyden laskuun.
Saadaksemme esiin erilaisia näkökulmia ja voidaksemme niitä hyödyntää, vuorovaikutuksen on oltava myös toista arvostavaa – sisällön lisäksi merkitsee, millaista vuorovaikutus on.
Miksi vuorovaikutuksen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota? Organisaation kehittymisen kannalta erilaiset näkökulmat ovat ratkaisevia uusille innovaatioille. Saadaksemme esiin erilaisia näkökulmia ja voidaksemme niitä hyödyntää, vuorovaikutuksen on oltava myös toista arvostavaa – sisällön lisäksi merkitsee, millaista vuorovaikutus on. Tuleeko jokainen kuulluksi ja arvostetuksi? Vahvistaako vuorovaikutus luottamusta ja sitoutumista? Onko vuorovaikutus ratkaisukeskeistä? Onko vuorovaikutus avointa?
Vuorovaikutuksen laatua voi kehittää
Se, mihin kiinnität huomion, kasvaa. Vaikka vuorovaikutuksen kehittäminen vaatii aluksi aikaa ja panostusta, sen vaikutukset voivat olla ratkaisevia niin yksilöille kuin koko organisaatiolle. Tässä muutamia hyväksi havaittua keinoja vaikuttaa positiivisesti vuorovaikutuksen laatuun.
- Anna kaikille tilaa osallistua keskusteluun - löytämällä myös hiljaiset äänet varmistat, että kaikki näkökulmat tulee huomioiduksi.
- Anna palaute rakentavasti - palaute kehittää vain silloin kun palaute kuullaan. Palautteen kuulemista edistää aito tahto auttaa toista kehittymään.
- Harjoittele aktiivista kuuntelua – keskity siihen, mitä toinen sanoo, ja hänen viestinsä ymmärtämiseen ennen kuin annat oman vastauksen. Kysymällä tarkentavia kysymyksiä ja toistamalla, mitä toinen on sanonut omilla sanoilla, voi varmistaa yhteisen ymmärryksen.
- Huomioi tunneäly – tunteiden tiedostaminen ja niiden vaikutus vuorovaikutukseen voi auttaa löytämään keinoja edistää rauhallista ja kunnioittavaa ilmapiiriä, varsinkin haastavissa tilanteissa.
- Varmista yhteinen ymmärrys asiasta - on inhimillistä, että ymmärrystämme muokkaa oma todellisuutemme ja lähestymme asioita omasta kokemuspohjasta, jolloin voimme ymmärtää asioita eri tavoin.
Työyhteisössä ei siis kannata unohtaa vuorovaikutuksen laadun merkitystä. Joskus vuorovaikutukselle on hyvä tehdä yhdessä omat pelisäännöt, joilla korostetaan sitä tahtotilaa, joka työyhteisöllä on vuorovaikutuksen suhteen. Rakentamalla vuorovaikutuksen laatua, rakennat hyvinvoivaa työympäristöä.
Katri Lehto Työniloa Oy perustaja, yrittäjä
********************************************************************************************************************************************************
Ajatuksia työelämästä, blogi-sarjan 12. osa tarkastelee vuorovaikutuksen merkitystä työyhteisössä. Työniloa Oy auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä kehittämään/kehittymään valmennuksen, fasilitoinnin ja työnohjauksen keinoin.