

Työnohjaus
Työnohjaus on työssä oppimista ja organisaation toiminnan kehittämistä tukeva työmenetelmä.
Työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä erilaisten työelämässä nousevien kysymysten ja havaintojen äärelle, tukien yksilöä, ryhmiä, työyhteisöä, johtoa tutkimaan, arvioimaan ja löytämään uusia ja/tai erilaisia näkökulmia ja arjen ratkaisuja työhön.
Säännöllinen pysähtyminen koulutetun työnohjaajan kanssa työn kehittämisen ja ammatillisen kehittymisen äärelle tarjoaa työssä oppimiselle ja oivalluksille mahdollisuuden sekä antaa aina kaivattua lisävirtaa työn arkeen.
Yhä useammin työnantajat tukevat työhyvinvointia, ammatillista kehittymistä tarjoamalla säännöllistä työnohjausta työn tueksi. Työnohjaus on satsaus ammatilliseen kehittymiseen, toiminnan kehittämiseen ja työhyvinvointiin.

Yksilötyönohjauksessa saat pysähtyä oman työn, kokemusten ja tunteiden äärelle oman tavoitteesi mukaisesti. Työnohjaus on mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen ja kasvuun sekä työhyvinvointisi tukemiseen oman työn tutkimisen, arvioinnin ja kehittämisen avulla.
Yksilötyönohjaus sopii kaikille toimialoille työntekijästä, esihenkilöihin ja johtoon. Työnohjauksen tavoitteet sinulla voi olla valmiiksi mietittynä tai ne syntyvät prosessin aikana.
Työnohjaaja tukee ratkaisu- ja voimavarakeskeisellä työotteella yksilöä löytämään uusia näkökulmia ja yksilön omaa toimijuutta työelämässä.

Ryhmätyönohjauksessa saat pysähtyä vertaisten kanssa oman työn, kokemusten ja tunteiden äärelle. Ryhmässä keskitytään kunkin ryhmän jäsenen ammatilliseen kehittymiseen ja kasvuun sekä työhyvinvoinnin tukemiseen esim. työn ilmiöiden tutkimisen, arvioinnin ja kehittämisen avulla. Ryhmässä vertaisilta oppiminen on merkityksellisessä roolissa.
Ryhmätyönohjausta sopii esimerkiksi jonkin tietyn ammattialan työntekijöille, esimiestyötä tekeville, monialaisessa verkostossa työskenteleville tai suuremmassa organisaatiossa eri yksiköissä työskenteleville.
Ryhmän jäsenet voivat olla toisilleen ennestään tuttuja tai tuntemattomia - tilaajan valmiiksi kokoamia tai työnohjaajan kokoamia ryhmiä.
Työnohjaaja tukee ratkaisu- ja voimavarakeskeisellä työotteella ryhmän dialogia, löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja kunkin omaan työelämään sovellettavaksi.

Työyhteisön työnohjauksessa on ryhmänä koko työyhteisö tai toiminnallisen kokonaisuuden muodostava osa työyhteisöä.
Työyhteisön työnohjaus pyrkii auttamaan samassa työyhteisössä työskenteleviä löytämään ratkaisuja sekä työtilanteisiin että keskinäiseen vuorovaikutukseen. Ammatillisen kehittymisen, kasvun ja työhyvinvoinnin tukemisen lisäksi työyhteisön työnohjauksen tavoitteena on lisätä ryhmän jäsenten ymmärrystä itseään, työtään ja työyhteisöään kohtaan.
Työhteisön työnohjaus selventää työn tavoitteita, tehtäviä ja työrooleja sekä vaikuttaa lisäksi johtajuuteen. Työyhteisö voidaan jakaa myös pienempiin ryhmiin, ja ryhmät voivat aika ajoin kokoontua yhteen pohtimaan työskentelynsä tuloksia.
Työnohjaaja tukee ratkaisu- ja voimavarakeskeisellä työotteella työyhteisön vuorovaikutusta, tarkastelemaan ja huomioimaan erilaisia näkökulmia sekä löytämään työyhteisön toimintaa tukevia ratkaisuja heidän tavoitteen mukaisesti.