

TYÖYHTEISÖSOVITTELU
Työyhteisösovittelu on prosessi, jossa pyritään ratkaisemaan työpaikalla syntyneitä erimielisyyksiä, konflikteja tai ongelmia osapuolten välisessä vuorovaikutuksessa. Sen tavoitteena on edistää yhteistyötä, parantaa työilmapiiriä ja löytää kestäviä ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä työntekijöitä että työnantajaa.
Sovittelu on prosessi ja osallisina voivat olla niin kaksi ihmistä, tiimi, suurempi ryhmä kuin myös koko työyhteisö.
Sovittelemme dialogin avulla ihmisten välisiä konflikteja ja jännitteitä.
Työyhteisösovittelun keskeiset piirteet:
Osallistujat: Työyhteisösovitteluun osallistuvat yleensä riidan osapuolet, ja usein myös sovittelija, joka on neutraali henkilö ja siksi usein sovittelussa käytetäänkin ulkopuolista asiantuntijaa.
Vapaaehtoisuus: Osallistuminen sovitteluprosessiin on yleensä vapaaehtoista, ja osapuolten on haluttava ratkaisua konfliktin käsittelemiseksi. Työnantaja voi kuitenkin edellyttää prosessiin osallistumista.
Neutraalius: Sovittelijalla ei ole sidonnaisuuksia osapuoliin, ja hänen tehtävänsä on auttaa osapuolia löytämään yhteisymmärrys ilman puolueellisuutta.
Luottamuksellisuus: Sovitteluprosessi on luottamuksellinen, mikä tarkoittaa, että keskusteluja ei jaeta ulkopuolisille. Tämä auttaa osapuolia tuntemaan olonsa turvalliseksi ja avoimiksi.
Ratkaisukeskeisyys: Työyhteisösovittelussa etsitään aktiivisesti ratkaisuja erimielisyyksiin sen sijaan, että keskityttäisiin vain ongelmien käsittelyyn.
Kestävät ratkaisut: Tavoitteena on löytää sellaisia ratkaisuja, jotka ovat kaikkien osapuolten hyväksymiä ja jotka estävät samanlaiset konfliktit tulevaisuudessa ja siksi prosessiin kuuluukin myös seurantatapaamiset.